Alles goed geregeld voor jouw nabestaanden

Georgine Panhuijsen

Toen we een nieuwe koopwoning kregen, besloten we een samenlevingscontract en testamenten te laten maken bij de notaris. Ik wilde het uitstellen, omdat het best wel duur was en we hadden ook net een koopwoning, wat nog ingericht moest worden. Mijn vriend haalde mij over en we konden het bedrag in termijnen betalen, want; je moet je nabestaanden achterlaten zonder zorgen. In onze testamenten lieten wij alles aan elkaar na en als er iets met ons beiden zou gebeuren, was alles van mijn zoon.
We zorgden er ook voor dat als onze zoon zou trouwen, zijn toekomstige vrouw nergens recht op had. Wij gaven ook aan wie voor onze zoon zou zorgen als wij er beide niet meer zouden zijn.

Na een paar jaar overleed mijn vriend en wat was ik blij dat we alles geregeld hadden met een samenlevingscontract en testamenten. Instanties en banken hoefde ik niks uit te leggen.
Alles kon ik zelf regelen, maar wat nog belangrijker was. Ik was opgewassen tegen mijn schoonfamilie. Want pas als iemand overlijdt zie je mensen veranderen en hebberig worden. Ik kon in ons huis blijven en ik hoefde geen discussies te voeren. Ik heb wel mijn sloten moeten veranderen, omdat sommige mensen dachten toch ergens recht op te hebben omdat het hun familielid was die overleden was. Maar juridisch stond ik sterk
Als je partner kwijt raakt heb je al veel verdriet en ben je niet je geestelijk sterke zelf. Dan is het wel een opluchting als alles over je gezamenlijke eigendommen goed geregeld is!

Na het overlijden van mijn vriend heb ik mijn testament wel moeten aanpassen.
Ik dacht dat ik alles goed geregeld had. Maar laatst hoorde ik dat een levenstestament net zo belangrijk is als het gewoon testament. Een levenstestament is een combinatie van een volmacht en een overzicht van persoonlijke wensen.
Bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijk verzorging, medische beslissingen of het beheer van je financiën.
Een voorbeeld: Je krijgt een ongeluk en je raakt in coma. Het geld raakt op voor jouw verzorging en je kind wilt het huis verkopen, omdat er geen geld meer is. Jouw kind mag het huis niet verkopen, omdat jij als eigenaar nog in leven bent. Hij of zij heeft jouw toestemming nodig. Dit is een lastige situatie!

In een levenstestament kan je iemand aanwijzen om jouw zaken te behartigen als jij in leven bent, maar hierover niet kan beslissen. In een levenstestament regel je wie namens jou beslissingen mag nemen als je daar zelf niet meer toe staat bent. Daarnaast kan je in een levenstestament ook bepalen wat er in bepaalde situaties moet gebeuren. Voorbeelden van wensen die je kan vastleggen zijn: je financiën, of je wel of niet wilt worden behandeld als je ziek bent, de benoeming van een bewindvoerder of mentor en het wijzigen of laten verwijderen van profielen op sociale netwerken. Het scheelt je nabestaanden heel veel kopzorgen!

Ik ben mijn levenstestament nu aan het invullen, zodat mijn zoon later geen zorgen heeft om van alles te moeten regelen. Ik hoop nog lang te leven en heel oud te worden. Maar voor nu hoef ik me geen zorgen te maken als er iets onverwachts gebeurd. Want alles is goed geregeld voor mijn nabestaanden!

Over ons

Over ons

Black ladies Talk is opgericht in 2015 door Anita Abaisa. Centraal staat leren van en met elkaar oftewel social learning. Het doel is het verbeteren van de positie van de zwarte vrouw in de maatschappij. De behoefte aan het platform is merkbaar door de dagelijkse groei. Eind 2019 zal de groep 35.000 leden tellen.

WAT DOEN WE

Wij bieden leerinterventies en evenementen online en offline aan. Wij zoeken partnerships die passen bij onze leden. Het creëren van een netwerk waar onze leden van kunnen profiteren.

WAAROM?

Ons doel is het verbeteren van de sociaal economische positie van zwarte vrouwen.

HOE?

Door het zoeken en creëren van verbinding met elkaar en in de maatschappij.

Verbinding creëren van online en offline interventies.