Black Effect

‘Wat mij bezighoudt is dat witte mensen plezier kunnen hebben op een manier die niet lijkt weggelegd voor zwarte mensen’. Zo werd ik ontvangen in de hal voor de tentoonstelling van Tyler Mitchell in fotografiemuseum Foam te Amsterdam. Zo, dat kwam nogal binnen. In 2018 schreven Beyonce en Tyler geschiedenis en ontplofte het internet. Tyler als eerste zwarte fotograaf voor de September issue 2018 en Beyonce als covermodel voor de Vogue. Laat vooral bezinken dat het blad toen al 125 jaar bestond.

Dat ik dan ook naar de allereerste solotentoonstelling van Tyler Mitchell uitkeek is een understatement. De tentoonstelling bestaat uit portretfotografie, kunstfotografie, modefotografie, documentairefotografie en cinematografie ofwel filmkunst. Tyler heeft zowel bekenden als onbekenden vastgelegd. In de filmdocumentaire ‘Chasing Pink, Found Red’ liet Tyler beelden liet zien van zwarte jongeren. Er werden geen stereotypen weerspiegeld, maar liefkozende zwarte mannen en vrouwen die aan het picknicken waren en genoten van de druiven en elkaars aandacht. Dit is hoe ik mijn cultuur ken. Eten, muziek en gelach, een ontspannen sfeer vol mooie mensen. Maar, het beeldmateriaal werd versterkt met ingezonden audio opnames. Een van de vrouwen deelde haar ervaring van haar allereerste kus op 13-jarige leeftijd met een 16-jarige jongen die niet zwart was. Zij dacht na een week dat ze aan het daten waren en overhoorde zijn en hij vroeg aan zijn vrienden waarom zij was meegenomen en zei: ‘I will never be with that black bi****’. Dat hij opmerkte dat hij nooit met haar zou zijn was niet het punt, maar dat hij haar huidskleur benoemde waarvan hij walgde maakte het ondraaglijk! Een andere vrouw deelde een ervaring die mij niet onbekend is, namelijk die van vreemde mensen die ongegeneerd en sterker nog ongevraagd door je haar woelen. In een korte tijd werd zeer gedetailleerd kenbaar gemaakt wat dat met een zwarte vrouw doet. Het is een vorm van intimiteit die je schendt. Je komt namelijk binnen iemands personal space. Mijn advies is dan ook dat je het vooraf vraagt. Dat is toch niet teveel gevraagd?

Tyler komt uit de tijd waar Tumblr domineerde, over Tumblr zag hij ‘vooral jonge witte modellen die vrij rondbewogen’. Hij was met deze eerste tentoonstelling dan ook vastbesloten om iets anders teweegbrengen. De tentoonstelling bestond uit een scala van onbewogen zwarte modellen, vrouwen en mannen met dezelfde krullen en huidskleur. Ik realiseerde niet hoe belangrijk het was om dit te zien totdat ik het ervaarde. Dit omschrijft Beyonce prachtig in haar interview van het September Issue Vogue 2018:

‘’My mother taught me the importance not just of being seen but of seeing myself’. As the mother of two girls, it’s important to me that they see themselves too- in books, films, and on runways. It’s important to me that they see themselves as CEO’s, as bosses, and that they know they can write the script of their own lives- that they can speak their minds and they have no ceiling. They don’t have to be a certain type or fit into a specific category. They don’t have to be politically correct, as long as they’re authentic, respectful, compassionate, and empathetic. I want the same thing for my son (yes B, ik ook!). I want him to know that he can be strong and brave but that he can also be sensitive and kind. I want my son to have a high emotional IQ where he is free to be caring, truthful, and honest. It’s everything a woman wants in a man, and yet we don’t teach it to our boys. I hope to teach my son not to fall victim to what the intern says he should be or how he should love. I want to create better respresentations for him so he is allowed to reach his full potential as a man, and to teach him that the real magic he possesses in the world is the power to affirm his own existence.”, aldus Queen B.

In mijn beleving had Ty tijdens het voorbereiden: ‘do it for the culture’ in zijn hoofd. De modellen, de foto’s, de beelden, de audio en teksten creëerden absoluut een zwarte utopie en ik voelde mij thuis.

Wil je op de hoogte blijven van de trends op het gebied van vergelijkbare tentoonstellingen? Volg mij dan op Instagram. En, als je sowieso het museum bezoekt en dol bent op cultuur? Gebruik dan mijn hashtag op Instagram: #blackmomsinmuseums of #blackgirlsinmuseums en ik repost je!

Bij vragen of een kopje koffie om gedachten uit te wisselen kun je mij bereiken via:

E-mail: mirjam.aasgedon@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/kleineontdekker/
Instagram: https://www.instagram.com/dekleineontdekker/

Over ons

Over ons

Black ladies Talk is opgericht in 2015 door Anita Abaisa. Centraal staat leren van en met elkaar oftewel social learning. Het doel is het verbeteren van de positie van de zwarte vrouw in de maatschappij. De behoefte aan het platform is merkbaar door de dagelijkse groei. Eind 2019 zal de groep 35.000 leden tellen.

WAT DOEN WE

Wij bieden leerinterventies en evenementen online en offline aan. Wij zoeken partnerships die passen bij onze leden. Het creëren van een netwerk waar onze leden van kunnen profiteren.

WAAROM?

Ons doel is het verbeteren van de sociaal economische positie van zwarte vrouwen.

HOE?

Door het zoeken en creëren van verbinding met elkaar en in de maatschappij.

Verbinding creëren van online en offline interventies.