Welke pop kiest een donker kind?

0

THE BEGINNING

In 2006 begon ik mijn bedrijf. De naam Coloured Goodies (gekleurd cadeautje) werd geboren. Ik wilde wenskaarten met bruine personages op de markt brengen. Mensen met een bruine huidskleur moesten nu eindelijk zichzelf kunnen identificeren. Ik begon met het ontwerpen van geboortekaarten en trouwkaarten. Daarnaast kwamen er langzamerhand steeds meer producten waarmee een ieder zich kon identificeren. Sinds 14 februari ben ik, na een paar jaar op de markt gestaan te hebben, nu de trotse eigenaresse van een ongelofelijk schattig klein winkeltje in Amsterdam noord.

 

A DREAM COME TRUE

Toen Jetty Mathurin mijn winkel op een prachtige culturele wijze opende en mij toesprak, zei ze ook dat ik niet moet vergeten dat ik geschiedenis geschreven heb. En ja, inderdaad.. Ik werd me ervan bewust dat ik geschiedenis geschreven heb. Ik had de allereerste Black Doll gift shop geopend in Nederland. Ik was al trots maar dat moment pikte ik toch een traantje weg hoor. Ook het idee dat mijn beide ouders vanaf boven zo ongelofelijk trots zouden zijn op het bereiken van zoiets groots deed mij de ugly cry geven.
Dankzij hèn die altijd geloofd hebben in Coloured Goodies heb ik nu mijn winkeltje. We zijn nu zes maandjes open en ik mag zeggen (tot nu) dat ik de beste keuze ooit gemaakt heb. De overweldigende reacties zijn met geen pen te beschrijven. Mensen van allerlei bevolkingsgroepen komen langs en kopen iets leuks. Onze Black Dolls zijn onze corebusiness en zij doen het meer dan goed. De handgemaakte kleertjes die onze prachtige poppen dragen met leuke Surinaamse, Antilliaanse maar ook Arabische en Nederlandse teksten zijn een lust voor het oog. Het is elke dag een genot om zoveel happy people te mogen zien in de winkel.

THE DOLL TEST

In 2010 of 2011 kwam ik diverse filmpjes tegen die mijn haren rechtop deden staan. De testen van Dr Kenneth B. Clark en zijn vrouw Mami Clark hadden veel impact op mij want dit waren situaties waar ik met Coloured Goodies verandering in wilde gaan brengen. Het waren kindjes die de poppentesten kregen. Er werden 2 poppen voor hen neergelegd en de kindjes mochten kiezen uit de donkere pop en de witte pop. Het ongelofelijke was dat alle donkere kindjes kozen voor de witte pop. De donkere (black doll) werd gezien als de stoute pop. Er werd gezegd dat deze lelijk was en een boef was. De donkere pop werd MÉÉR dan negatief afgeschilderd in het beeld van deze kindjes. Het was hartverscheurend om te zien hoe deze kinderen allemaal kozen voor de witte pop en dan ook al antwoord gaven dat deze witte pop lief is en veel mooier is en mooiere haren heeft etc, etc.

COLOURED GOODIES TEST

Toen ik zelf verder was uitgebreid met mijn business en in 2013 nog meer Black Dolls ging verkopen heb ik me hierin verdiept en ging aan de slag. Ik heb meerdere scholen aangeschreven omdat ik graag ook een test als deze wilde uitvoeren maar dan met kindjes uit Nederland uiteraard. Helaas is het mij nooit gelukt om een school zover te krijgen dat ik een ‘doll test’ kon doen. Ik denk dat ze bang waren voor de resultaten, I don’t know.

Een boek schrijven,een eigen Coloured Goodies pop maken en een prachtige leerzame documentaire maken zijn nog doelstellingen die ik graag zou willen behalen. Naast deze doelstelling zullen er nog véél meer positieve boodschappen, anekdotes, verhalen (enzovoort) voortvloeien en dat is alles wat ik met COLOURED GOODIES wil bereiken. Thanks to you all!

SoSo Lobi,

Geschreven door: Ellen Brudet

THE DOLL TEST all over the world
Geen reacties

Review “Tuintje in mijn Hart”

Een tijdje terug werd ik door Anita (oprichtster Black Ladies Talk) gebeld met de vraag of ik naar de persvoorstelling wilde van de nieuwe film ...