Vertrouwen komt te voet en gaat te paard zeggen ze.
Maar wat nu als het vertrouwen tussen bepaalde mensen onderling kapot gemaakt is generatie op generatie?! Zoals bij black people?
Hoe bouw je het dan weer op?

Erkennen dat het er is en dat het een probleem is. Van daaruit kunnen wij het probleem oplossen. Dat is wat ons te doen staat. De volgende fase.

Erkennen: Sommige zaken lijken onschuldig maar zijn het niet. In mijn vorige blog had ik het hierover. De vraag “wat doe je met het verdiende geld?”, dat lijkt een gewone vraag maar dat is het niet. Dat heeft alles met vertrouwen te maken. Net als mensen die niet willen samenwerken. Dat is niet onschuldig want je vertrouwt de ander niet maar waarom eigenlijk? Heb je daar echt reden toe?

In samenwerking gaat het soms goed en soms fout. Daarbij is het belangrijk afspraken te maken over hoe je met elkaar gaat samenwerken en wat de samenwerking inhoud. Zodat je zeker weet dat je op the same page zit voordat je gaat samenwerken. Maak daarbij gebruik van een samenwerkingscontract. Tussentijdse evaluaties van de samenwerking helpen je om te checken of je nog steeds de juiste kant opgaat: samen. Zo kan je ook bepalen om samen te winnen en dat maakt samenwerken heel erg de moeite waard.

In onze gemeenschappen hebben we op dit moment de samenwerking(en) heel hard nodig om de verandering te realiseren. Dit houdt in het samenbrengen van verschillende groepen. Het opzoek gaan naar like minded people en een plan maken om vervolgens tot verdere actie over te gaan.

Het niet samen willen werken kan schadelijk zijn voor de ander en zeker ook voor jezelf. Samen weet je meer, krijg je meer gedaan en sta je steviger. In een snel veranderende wereld is dit een must. Het wantrouwen zit diep maar hoe pakken we dat aan?
Daarvoor heb je lef en uithoudingsvermogen nodig. Durf je dat aan? Ben je daar al? Je hebt het in je maar je moet het wel inzetten. En daarvoor heb je vertrouwen nodig. Vertrouwen in jezelf en dan kan je het ook aan een ander geven. Dus het start bij jou.
Vertrouw daar op.

ps: toevoegingen zijn tijd welkom.

pps: graag zelfs, want samen weten we meer en hebben we meer antwoorden.