De vicieuze cirkel van schulden

1

 

Er wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van praktische vaardigheden die helpen het omgaan met geld te vergemakkelijken en schulden te voorkomen.

Tips om schulden te voorkomen

In grote lijnen zie je veelal de volgende tips voorbij komen:

1. Laat je niet verleiden door koopjes.

2. Stop de mogelijkheid om rood te staan.

3. Creëer meer inkomen.

4. Beëindig overbodige uitgaven en abonnementen.

5. Bespaar op je vaste lasten.

6. Maak een begroting en houdt een huishoudboekje bij.

7. Spaar automatisch een bedrag.

8. Koop geen producten op afbetaling.

9. Laat rekeningen automatisch afschrijven.

10. Volg een budgetteer cursus.

 

Wat onderbelicht blijft is….

Aan dergelijke lijsten heb ik persoonlijk de behoefte om een vaak onderbelicht punt toe te voegen. Is het niet handig om mensen óók ervan bewust te maken dat irrationele gedachten hen wellicht hinderen om de financiële situatie blijvend te verbeteren. Dat zij zelf het meeste invloed hebben op hun situatie. Irrationele gedachten,ook wel ineffectieve gedachten, zijn gedachten die: • niet leiden tot gedrag waarmee je zelf uit de voeten kunt;

• niet feitelijk onderbouwd kunnen worden;

• niet logisch zijn.

• niet bijdragen aan het realiseren van het gestelde doel

Dit zijn de gedachten waar je aan moet werken. Als jij met jezelf afspreekt om de rekeningen eerst te betalen en daarna bijvoorbeeld leuke schoenen te kopen en als jeaan het eind van de maand toch ontdekt dat je de rekeningen niet hebt betaald, kan het zijn dat je onbewust irrationele gedachten hebt gehad. Gedachten die je hebben weerhouden van het daadwerkelijk betalen van je rekeningen.

Wat moet er gebeuren?

Iedereen heeft van tijd tot tijd irrationele gedachten die je gedrag bepalen, hoe goed je ook bent opgeleid of hoe goed je ook je best doet. Het is belangrijk om deze gedachten te onderzoeken en te onderkennen. Stel jezelf eens de vraag: Wat zijn mijn gedachten wanneer ik mijn inkomsten ontvang. Bevraag jezelf totdat je meerdere gedachten op papier hebt. Vervolgens bekijk je of deze gedachten je helpen om jouw rekeningen te betalen. Je hebt hiermee de eerste stappen gezet om een start te maken met een structurele verandering in jouw situatie.

Gedrag komt namelijk voort uit een achterliggende gedachte. Door je vooral te richten op praktische handelingsgerichte zaken, veranderd   niets structureel in jouw financiële situatie. Maar door óók te investeren in het inzetten van rationele en helpende gedachten, leer je een manier om wél structureel een verandering te realiseren.

Wil je meer lezen over een praktische en actieve methode om inzicht te krijgen in de invloed van jouw gedachten? Kijk dan op de website van Grace Academie. De individuele RET coaching kan dan wat voor je zijn.

Rachel Snip is Strategisch adviseur, trainer & coach bij Grace Academie

1 comment

Plaats een nieuw bericht