Negen zwarte vrouwen eisen hun plek op geïnspireerd door de kracht van Winnie Mandela Hoe is het om vrouw te zijn? Hoe is het om een zwarte vrouw te zijn? Hoe is het om een zwarte vrouw te zijn én activist? Wanneer kom je in opstand en eis je je plek op? Waar haal je die immense kracht vandaan? In Dear Winnie, worden de verhalen van negen actrices, zangeressen en performers met Afrikaanse roots (uit o.a. Rwanda, Zuid-Afrika, Kameroen, Ghana, Suriname en de Caraïbische eilanden) verweven met dat van Winnie Mandela. Activiste tegen het apartheidsregime, een belangrijke gedeelde geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika. Verhalen vol kracht, meedogenloos eerlijk en met kiemen van inspiratie en hoop.

Dear Winnie,
Na het succes van de voorstelling Salam (winnaar regieprijs 2018) nodigde het Noord Nederlands Toneel schrijver Fikry El Azzouzi nogmaals uit. Deze keer maakt hij een voorstelling met zijn collectief en neemt hij regisseur Junior Mthombeni en componist/muzikant Cesar Janssens mee naar Groningen. In Dear Winnie, deelt een cast van negen zwarte vrouwen, actrices, zangeressen, performers en spoken word artists het podium om hun verhaal en dat van Winnie Mandela te vertellen. Op het podium staan o.a. Denise Jannah, Ntjam Rosie en Joy Wielkens.

Wie was Winnie?
Nomzamo Winnifred Zanyiwe Madikizela (Winnie Mandela, 1936-2018) maakte als jonge sociaalwerkster kennis met het verboden ANC waar ze actief werd in de vrouwenbeweging en niet veel later met een van de belangrijkste leiders daarvan, Nelson Mandela. Kort na hun huwelijk werd Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Buiten de gevangenis zette Winnie zijn strijd voort en ze werd een van de belangrijkste activisten van het ANC. Dat maakte haar tot een doelwit van de apartheidsregering, die haar eerst zonder veroordeling in eenzame opsluiting plaatste en daarna verbande naar het afgelegen Brandford. Door het werk van haar man voort te zetten legde ze de fundering voor de onderhandelingen tussen het ANC en apartheidsregering na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990. Winnie had radicalere politieke opvattingen dan Nelson wat ongetwijfeld een rol heeft gespeeld bij hun echtscheiding en scheiding van politieke wegen. Tot haar dood bleef Winnie ongekend populair in de townships van Zuid-Afrika waar ze Mama Winnie genoemd wordt.

Junior Mthombeni, zoon van ANC-strijder
Tijdens de anti-apartheidsstrijd stuurde ANC-verzetstrijder Maurice Mthombeni (vader van regisseur Junior Mthombeni) een brief aan Winnie Mandela. Die brief werd onderschept en door de apartheidsregering en in de nationale krant van Zuid-Afrika geplaatst – om zo tweespalt te zaaien binnen het ANC. Maurice Mthombeni vluchtte naar Europa en zette van daaruit de strijd verder.

Voor regisseur en zoon van een ANC-strijder Junior Mthombeni staat Winnie Mandela symbool voor een progressieve kracht binnen het door apartheid verdeelde Zuid-Afrika. Nu onbegrip tussen bevolkingsgroepen steeds hoger oploopt en een grijs gebied tussen goed en fout bijna niet meer lijkt te bestaan, vindt hij de tijd rijp om Winnie Mandela als inspiratiebron op het toneel te zetten. De voorstelling gaat niet alleen over Winnie die, ondanks vernedering, misbruik, discriminatie, racisme, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, zoomt in op mensen die vandaag hun eigen strijd voeren. Waar halen zij hun immense kracht vandaan?

“Ik vind dat er teveel oneer naar Winnie was en is. Alles draaide altijd om Nelson. Maar zonder Winnie geen Nelson. Ze heeft hem groot gemaakt, in leven gehouden, ze heeft zoveel opgeofferd voor de antiapartheidsstrijd. Een heel sterke vrouw, die eigenlijk altijd in de schaduw van Nelson heeft moeten leven. Ze heeft vernedering en ballingschap doorstaan en misstappen gemaakt, maar is altijd trouw gebleven aan haar strijd voor gelijkheid. Ze heeft een veel menselijker status dan Nelson

– die meer een soort heilige was – en is daarom interessanter om een voorstelling over te maken.” (regisseur Junior Mthombeni)

Kaarten kopen?
Dear Winnie, van het Noord Nederlands Toneel en KVS Brussel toert van 28 nov t/m 12 mrt in Nederland en België. De première is op zaterdag 30 november in de Stadsschouwburg Groningen. Meer informatie en tickets: nnt.nl/winnie

SPEELDATA

do 28 nov TRY-OUT Groningen Stadsschouwburg Groningen
vr 29 nov TRY-OUT Groningen Stadsschouwburg Groningen
za 30 nov PREMIÈRE Groningen Stadsschouwburg Groningen
za 7 dec Enschede Wilminktheater
wo 11 dec Stadskanaal Theater Geert Teis
do 12 dec Drachten Schouwburg De Lawei
za 14 dec Tilburg Theaters Tilburg
di 17 dec Haarlem Stadsschouwburg Haarlem
wo 18 dec Assen De Nieuw Kolk
wo 8 jan Maastricht Theater aan het Vrijthof
9 + 10 jan Rotterdam Theater Rotterdam Schouwburg
11 – 13 jan Amsterdam ITA Stadsschouwburg
do 16 jan Kerkrade Parkstad Limburg Theaters
5 – 8 feb Groningen Stadsschouwburg Groningen
di 11 feb Den Haag Koninklijke Schouwburg
wo 12 feb Hardenberg Theater De Voorveghter
do 13 feb Leeuwarden Stadsschouwburg De Harmonie
za 15 feb Breda Chassé Theater
ma 17 feb Arnhem Stadstheater Arnhem
di 18 feb Hoorn Schouwburg Het Park
wo 19 feb Leiden Leidse Schouwburg
vr 21 feb Utrecht Stadsschouwburg Utrecht