Kaapverdië Blog – Dromen over Kaapverdië

Blog: Alice J. Fortes

Vers gebrande koffiebonen. Ik sluit mijn ogen en ik snuif nog eens diep. Waar ik ook ben, deze geur brengt herinneringen met zich mee. Ik was zes jaar oud toen ik voor het eerst in Santo Antão, Ribeira Grande op vakantie was. Deze geur zit diep in mijn DNA en misschien dat ik daarom wel koffie ben gaan drinken toen ik eindelijk de leeftijd had. En, met een moeder die heerlijk koffie kon zetten (met verse gebrande koffiebonen) heb ik het zeker niet van een vreemde.

Gelukkig was dit niet mijn enige vakantie in Kaapverdië en het zou zeker niet mijn laatste zijn. Want, iedere keer wanneer het vliegtuig landt en de deuren open gaan ben ik weer thuis. Nog voordat ik de trap van het vliegtuig afloop ruik ik een mengeling van verschillende geuren die een seintje aan mijn hersens geven waar ik ben. Thuis! De warmte die als een klamme deken over mijn lichaam heen slaat en mijn botten instant verwarmt met de nodige vitamine B12.

Nederland is natuurlijk ook mijn thuis. Het eerste wat ik altijd in Nederland doe is een puntzak frites met mayonaise kopen. In Kaapverdië kan je lekker eten, maar ik heb daar nog geen goede friet kunnen ontdekken helaas! We werden thuis namelijk opgevoed in twee culturen: Kaapverdiaans & Nederlands. Als tiener luisterde ik naar Doe Maar, maar ook naar Cesaria Evora, Ildo Lobo en Bana. We werden tweetalig opgevoed en thuis at ik zowel stamppot als Cachupa (=authentiek Kaapverdiaanse bonengerecht). Bij ons thuis was het letterlijk ‘the best of both worlds’ , zo groeide mijn liefde voor de eilanden. Als tiener, op de middelbare school kende iedereen Suriname en de Antillen. Maar Kaapverdië? Waar lag dat in vredesnaam? Ik voelde me af en toe een roepende in de woestijn, iedere keer dat ik weer moest uitleggen waar ons kleine eilandenrijk lag.

We zijn nu alweer 42 jaar verder sinds mijn eerste reis en Kaapverdië is ‘booming’. Dit heeft met vele verschillende factoren te maken maar feit is wel: ik hoef mensen niet meer uit te leggen waar de eilanden liggen. Ik hoef ze ook niet uit te leggen dat we (bijna) altijd zon hebben en dat het heerlijk vakantie vieren is op de eilanden. Het enige dat ik wel duidelijk en helder probeer uit te leggen is dat Kaapverdië niet onder een verzamelnaam te vangen is. Ja, de eilanden zijn tropisch en er is zee, strand en zon. Maar, ik moet jou als lezer nu even teleurstellen helaas. Kaapverdië dat is geen eenheidsworst! Het zijn stuk voor stuk verschillende eilanden, dus iedere eiland heeft een totaal andere vakantie beleving. Wanneer iemand aan mij vraagt wat ik aanraad als Kaapverdië kenner en ambassadeur, beantwoord ik de vraag altijd met een wedervraag. Waar houd jij van? Ik zal een alpinist nooit richting de resorts van Sal en Boavista sturen. Een zonaanbidder zal ik nooit naar de prachtige bergen en groene landbouwgrond van Santo Antão sturen. Eigenlijk wil ik via een flowchart iedere potentiele vakantieganger leiden met de volgende zinnen: houd jij van kitesurfen? Ga dan naar Sal. Houd je van witte stranden? Ga dan naar Maio of Boa Vista. Wil je bergbeklimmen? Ga dan naar Santo Antão. Wil je een slapende vulkaan meemaken? Ga dan naar Fogo! Of, heb je interesse in het slavernij verleden? Ga dan naar de hoofdstad Praia op Santiago, waar Cidade Velha (=de oude stad) behoort tot het Werelderfgoed van Unesco.

Ook valt het me steeds vaker op dat sommige mensen starten met vakantie vieren bij de bekende resorts van TUI, Melia en RIU. Deze ontdekkingstocht noem ik dan ook: Kaapverdië voor beginners! Vanuit daar zie je hoe ze langzaam het echte Kaapverdië ontdekken. Dit doen ze dan bijvoorbeeld door een dagje op en neer te reizen naar een ander eiland. Of, door een volgende reis te boeken en dan meteen op avontuur te gaan. Het mooie hiervan is dat je dan in contact komt met de echte ‘locals’ en dat je authentieke ervaringen mee terug naar huis neemt. Zwemmen met schildpadden of danspasjes oefenen met een authentieke carnavalsvereniging, terwijl je je ogen uitkijkt naar de prachtige carnavalskostuums. Er is genoeg te doen op de eilanden en je kan op deze manier je eigen vakantie volledig samenstellen, afhankelijk van je tijd, interesses en je budget.

En, wat betreft de koffie, wist je dat de Fogo koffie van het vulkaaneiland Fogo ontzettend lekker ruikt en smaakt. Deze koffie is ook erg beroemd geworden want het wordt geschonken bij de Amerikaanse Starbucks. Het is een premium melange dus duurder dan de gewone koffie! Ook in Amsterdam kan je deze overheerlijke koffie drinken. Bij iedere oogst kan je deze Kaapverdiaanse koffie proeven bij Bocca in Amsterdam. Soms wil ik net als mijn moeder, deze koffie vers thuis branden (lekker authentieke slow coffee). Dan koop ik een grote zak koffiebonen en zet ik een heerlijk ‘bakkie koffie’ (op z’n Rotterdams gezegd). Vervolgens sluit ik mijn ogen, snuif ik nog eens diep en droom ik weg bij mijn Kaapverdiaanse herinneringen…..

Alice J. Fortes is Kaapverdië kenner & ambassadeur. Momenteel werkt ze aan haar eigen Kaapverdiaans kookboek. Daarnaast verschijnt dit jaar haar eerste historische roman ’’de dochter van de grootgrondbezitter’ . Omdat ze totaal niet van ‘hokjes & labels’ houdt, omschrijft ze zichzelf het liefst als een ‘levenskunstenaar’ . In het dagelijks leven is ze werkzaam als projectmanager en conceptontwikkelaar op het gebied van complexe vraagstukken. Ze was onder andere, intensief betrokken bij de herontwikkeling van de West-Kruiskade (Rotterdam). Daarnaast ontwikkelt ze regelmatig nieuwe concepten of adviseert ze organisaties. Ze werkt zowel in Nederland als internationaal. In Kaapverdië beheert ze momenteel het eco-resort Casa Tambor (www.casatambor.nl). Ze zal maandelijks een blog schrijven over haar grote liefde Kaapverdië.

Over ons

Over ons

Black ladies Talk is opgericht in 2015 door Anita Abaisa. Centraal staat leren van en met elkaar oftewel social learning. Het doel is het verbeteren van de positie van de zwarte vrouw in de maatschappij. De behoefte aan het platform is merkbaar door de dagelijkse groei. Eind 2019 zal de groep 35.000 leden tellen.

WAT DOEN WE

Wij bieden leerinterventies en evenementen online en offline aan. Wij zoeken partnerships die passen bij onze leden. Het creëren van een netwerk waar onze leden van kunnen profiteren.

WAAROM?

Ons doel is het verbeteren van de sociaal economische positie van zwarte vrouwen.

HOE?

Door het zoeken en creëren van verbinding met elkaar en in de maatschappij.

Verbinding creëren van online en offline interventies.