Eritrese wortels

Blogger Mirjam Aasgedon

Van huis uit heb ik geen kunst meegekregen. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en mijn ouders hebben mij enorm Westers opgevoed. School was bijzonder belangrijk, maar dan met name de exacte vakken. Hoe mijn liefde voor het bezoeken van kunstinstellingen dan is begonnen kan ik je niet vertellen. Kunst en cultuur heeft mij altijd geïntrigeerd maar mijn drang werd sterker toen ik moeder werd. Ik ben toen gaan nadenken over wat ik belangrijk vind om mee te geven in de opvoeding van mijn zoontje. Ik kwam tot de conclusie dat kunst en cultuur en het ontdekken van je identiteit goed is voor je (algemene) ontwikkeling. Mijn zus dacht weleens dat ik het museum opdrong aan mijn 3-jarig zoontje, want haar neefje (wie zij classificeert als een echte doerakker) die vindt dat toch helemaal niks? Onlangs vroeg zij hem eindelijk aan de telefoon: wil je naar het museum…..OF (met enthousiaste stem) naar de ballenbak! Tot 3 keer toe koos hij voor het museum! Ik moet zeggen dat het mij even verbaasde maar bovenal was ik trots. Mijn ervaring is dat mijn kind het leuk vindt als ik dat uitstraal en mijn best daarvoor doe. Natuurlijk kan dit veranderen maar tot die tijd neem ik hem gezellig mee.

Kosten
Voor degenen die in Rotterdam en omstreken wonen is de Rotterdampas een aanrader om leuke en educatieve activiteiten te doen, zo kun je naar vrijwel alle musea in Rotterdam, Delft en Den Haag. De Rotterdampas kost € 60,00 voor volwassenen maar afhankelijk van je inkomen, leeftijd of het volgen van een studie kun je in aanmerking komen voor het reductietarief. Voor kinderen vanaf 3 jaar is de pas ook aantrekkelijk omdat je vanaf die leeftijd vaak voor uitjes moet betalen. De pas voor kinderen t/m 17 jaar is € 12,50. Ik heb in een kleine 2 maanden ongeveer € 120,90 bespaard en dus mijn kosten eruit gehaald! Dit kun je allemaal bijhouden via de app.

Woon je in Amsterdam? En heb je een beperkt inkomen, google dan eens naar de voorwaarden van een stadspas met groene stip. Hierbij moet ik wel zeggen dat je deze stadspas niet kunt kopen, de stadspas bedoeld voor Amsterdammers met een krappe beurs. Je kunt er o.a. mee naar theater, de filmhallen, musea en veel meer.

Kom je niet in aanmerking en wil je ook vaker naar musea gaan? No worries, je kunt altijd de Museumkaart aanschaffen voor € 64,90 waarmee je naar alle musea in het land kunt gaan. En deze is 1 jaar geldig vanaf de ingangsdatum.

Aanraders
In het Fotografiemuseum Foam Amsterdam kun je naar de tentoonstelling van Tyler Mitchell’s Black Utopia kijken. Tyler heeft in 2018 geschiedenis geschreven als eerste zwarte fotograaf van de Vogue-cover met Beyonce en nu heeft hij een museumtentoonstelling waarin hij stereotypes doorbreekt. Let op de tentoonstelling duurt tot 5 juni 2019.

Een andere aanrader kun je vinden in het Centraal Museum van Utrecht de tentoonstelling van ‘Joyce Vlaming: Act II, 12 Portraits’ zien. Sinds 2011 heeft zij gewerkt aan het portretteren van zwarte ‘bijfiguren’, slaven, die vaak namen kregen gerelateerd aan diens eigenaar. De ‘bijfiguren’ staan eindelijk in de belangstelling en zijn niet langer de vergeten gezichten. Dit project is te zien tot 30 juni 2019 en wordt hopelijk nog in andere musea tentoongesteld.

Tot slot presenteert SCHUNK de tentoonstelling van ‘Basquiat The Artist And His New York Scene’. Het thema is de intieme setting van het appartement welke hij deelde met zijn toenmalige vriendin Alexis Adler. Je krijgt de kans om een indruk te krijgen van de icoon die hij was. Hoewel de tentoonstelling nog maar tot en met 2 juni 2019 te zien is, wil ik hiermee het aanbod laten zien van diverse musea. En, een heel klein beetje hoop ik het stigma dat musea saai zijn weg!

Achtergrond
In mijn dagelijks werk houd ik mij bezig met het opstellen van (huur)contracten namens de Staat der Nederlanden. Zij beheert de grootste vastgoedportefeuille van het Koninkrijk der Nederlanden. Daarnaast heb ik een HBO- bachelor rechten en in het kader van mijn werk volg ik een vastgoed-opleiding.

Heb je nog vragen of opmerkingen, je kunt mij altijd bereiken via:
E-mail: mirjam.aasgedon@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/kleineontdekker/

Over ons

Over ons

Black ladies Talk is opgericht in 2015 door Anita Abaisa. Centraal staat leren van en met elkaar oftewel social learning. Het doel is het verbeteren van de positie van de zwarte vrouw in de maatschappij. De behoefte aan het platform is merkbaar door de dagelijkse groei. Eind 2019 zal de groep 35.000 leden tellen.

WAT DOEN WE

Wij bieden leerinterventies en evenementen online en offline aan. Wij zoeken partnerships die passen bij onze leden. Het creëren van een netwerk waar onze leden van kunnen profiteren.

WAAROM?

Ons doel is het verbeteren van de sociaal economische positie van zwarte vrouwen.

HOE?

Door het zoeken en creëren van verbinding met elkaar en in de maatschappij.

Verbinding creëren van online en offline interventies.