FACEBOOK heeft de promotie van een artikel van SU Magazine geweigerd. Het is de tweede keer dat dit enorme social medium platform de promotie van Surinamers van Facebook afhaalt*. En de derde keer dat een overduidelijk zwart gezicht in een gepromoot bericht wordt geweigerd. Zonder opgaaf van reden.

SU Magazine, de onlangs verschenen glossy voor #lobi Suriname, houdt op 25 november een meet&greet met stand-up comedian Roué Verveer en lezers van SU Magazine. Een zoom feestje ter gelegenheid van 45 jaar onafhankelijkheid van Suriname. Althans, dat was het plan.

Er werd een promotie van dit event op Facebook geplaatst, identiek aan het artikel dat SU Magazine op de eigen website plaatste. Die promotie werd geweigerd omdat hij niet conform de regels van Facebook zou zijn.

Onbegrijpelijk, zegt uitgever Max Wolf van Max@Media. SU Magazine wordt uitgegeven door de uitgeverijen Max@Media BV en MIMM BV. Max Wolf: ‘In deze tijd waar Inclusiviteit en diversiteit zo belangrijk zijn, worden we gedwarsboomd door Facebook die wel alle opruiende taal van de Amerikaanse president publiceert. En daar niks aan doet. Hier gaat het om een advertentie voor een zeer positief evenement met de bekende stand-up comedian Roué Verveer die SU Magazine een warm hart toedraagt. SU Magazine laat zien hoe belangrijk de invloed van Suriname is op onze samenleving. SU Magazine vertelt over de veelkleurige maatschappij die Nederland nu is. Dat is dus voor iedereen.’

Het is niet de eerste keer dat promotie ten behoeve van zwarte personen wordt geband door Facebook. (*) Zo publiceerde OPZIJ recent een cover met conservator van het Mauritshuis, Abbie Vandivere als Het meisje met parels van de zeventiende eeuwse schilder Johannes Vermeer. Meteen  werd de advertentie geweigerd. Evenals de promotie van een artikel over drie vrouwelijke rechters in Suriname (juni 2020).

Het heeft evident te maken met nieuwe richtlijnen van Facebook inzake Black Face en Zwarte Piet, al wordt dit door Facebook in het geval van Abbie Vandivere stellig ontkend. Het lijkt erop dat er – ook dat wordt ontkend door Facebook – gezichtsherkenningssoftware wordt ingezet die verre van volmaakt is.

Uitgever Max Wolf: ‘Het is treurig te moeten vaststellen dat Facebook promoties van BN’ers als Roué Verveer en Abbie Vandivere vergelijkt met Black Face. We onderzoeken nog of we stappen tegen Facebook gaan ondernemen.’

Voor meer informatie:
infosumagazine@gmail.com
www.su-magazine.nu
Simon Jacobus – uitgever/eindredacteur: 06 57 08 14 12