Zaterdag 7 september (2019) vond de screening plaats van BLACK GIRL CHURCH in een uitverkocht Oscamcafé in Amsterdam Zuidoost. (Zie mijn eerdere post over de docu).

De avond begon precies niet op tijd. 🙂 Het was echt druk. Op een handjevol mannen na, was de ruimte gevuld met sisters en we hebben ons best gedaan to look good! We zagen er goed uit, dat moet gezegd worden. Na afloop volgde een gesprek met de één van filmmakers, een panelgesprek en daarna een borrel moment met Afrobeats.

Black Girl Church(es)

Also known as beauty supply stores

Also known as de Afrowinkel

Also known as ‘de Pakistaan’

Also known as Black hair shops

De docu maakte veel los onder de aanwezigen. Op verschillende momenten tijdens de screening kwam gelijktijdig gejoel op vanwege, neem ik aan, momenten van herkenning. Zoals wanneer in de docu wordt gezegd: ‘We want to be the baddest bitch’.

Tijdens het panelgesprek blijft het erg hangen in de positieve vibe die de filmmakers ook met de documentaire hebben geprobeerd neer te zetten. Verschillende thema’s worden licht aangeraakt, maar een echte discussie blijft uit ondanks de rake opmerkingen die her en der worden gemaakt. Het gaat vooral over momenten die velen van ons waarschijnlijk kennen. Over vlechtjes die je aantreft op straat of op school en die je vervolgens snel wegstopt in de hoop dat het niemand anders is opgevallen. Of over hoe menig ander de neiging niet kan weerstaan om te voelen voor te vragen. Yes, we’ve all been there.

In deze blog staan we stil bij de onderwerpen die lichtjes aan bod zijn gekomen, maar waar niet op ingegaan werd of overheen gepraat werd.

Ladies, can we Talk?

De moderator deelt een anekdote. Zij hield ervan haar kapsel te veranderen, maar door de heftige waaronder soms ook positieve reacties uit haar omgeving koos ze ervoor om het te laten bij 1 look. Make-up artist & beauty expert Amanda Rijf speelt juist met haar uiterlijk, zoals je dat ook kunt doen met je outfit. Ja, ook zij ontvangt heftige reacties uit haar omgeving maar ze schudt het van zich af. Zolang je maar niet ongevraagd gaat voelen. ‘Al heb ik het haar gekocht, het is en blijft mijn haar en daar zit je niet zomaar aan.’

Hoe denk jij erover?

Bezwijk je aan de druk om te conformeren?

Wanneer je omgeving zo heftig reageert op jouw uiterlijk? Toegegeven, toen ik pas natural ging rockte ik mijn afro alleen wanneer ik wist dat ik in een omgeving zou zijn met veel mensen die op mij lijken. Ik droeg het zelden naar werk. Niet zozeer omdat ik bang was voor tastende handjes, of herhaaldelijk zou moeten uitleggen dat het helemaal niet zoveel werk is, maar meer omdat ik mensen niet wilde afschrikken. Alsof dat kan. Dus ging het haar dagelijks strak naar achteren met een kleine puff.

Schrijver en politicoloog in opleiding Hélène Christelle Munganyende merkte op dat [ook] de zwarte omgeving heftig kan reageren: ‘Niemand is kritischer dan een mede zwarte vrouw.’ Het vraagt moed om die edges op een avond als deze niet helemaal on fleak te hebben. Verschillende mensen beaamden dit. Durf juist om imperfect zijn of zoals Hélène zegt: ‘Omarm jouw lelijkheid’! We zijn goed genoeg.

Een ander ding dat licht ter sprake kwam: Black girls health

Eigenaresse van de beauty shop Melanin Beauty Cosmetics op Amsterdam CS Cherlane Meijnaar, vertelt hoe ze een bewuste selectie heeft gemaakt van de producten die ze verkoopt. Ze kiest er voor om producten te verkopen die onze huid en ons haar geen of zo min mogelijk schade toebrengen. Dat zouden we moeten toejuichen, maar toch zijn er klanten die het maar vreemd vinden dat ze hun relaxer niet kunnen kopen bij haar.

De documentaire Black Girl Church is ontzettend positief over de diversiteit aan uiterlijk van zwarte vrouwen en dat is mooi. Maar kunnen we ook stilstaan bij de prijs die we betalen voor dat uiterlijk?

Ik heb het niet alleen over de euro’s die we eraan uitgeven, maar ook de gezondheidsrisico’s die we gewend zijn te nemen (en waar we volgens mij nauwelijks bij stil staan).

Ik was 12 toen ik mijn haar ein-de-lijk mocht straighten. Blij dat ik was! Eindelijk die Pam-je-haar-danst-in-de-wind-look. Ik kon niet wachten om mijn hoofd van de ene naar de andere kant te gooien waarbij mijn haar zou volgen. (Helaas pakte het niet zo uit.. Zwaartekracht was en bleef een machteloze tegenstander..)

Chris Rock liet zien in zijn documentaire Good hair, dat de ingredienten van een potje relaxer zijn genoeg om de huid van een rauwe (levensloze) kip weg te branden. Hoeveel van ons zijn bekend met de brandwonden die je overhoudt wanneer het spul niet snel genoeg is uitgewassen? Ik denk nog steeds met horror terug aan de scène uit Malcolm X waarin Malcolm (Denzel Washington) zijn hoofd in de toiletpot hangt en doorspoelt omdat zijn haar en huid langzaam maar zeker wegbrandt.

Je merkt dat het moeilijk kan zijn om dit onderwerp te bespreken. Straighten lijk vandaag de dag wat gevoeliger te liggen omdat het denk ik ook geassocieerd wordt met zelfacceptatie. Een gesprek met een vriendin die in love is met haar straigthened haar wordt bijna defensief zodra het over dit onderwerp gaat. Ik denk dit gaat verder dan of je je natuurlijke krul kan en wil accepteren. Het gaat over onze gezondheid.

In hoeverre zijn wij bezig met ons uiterlijk en houden wij daarbij ook respect voor ons lichaam en haar? We kennen allemaal denk ik de schrikbarende foto’s van Naomi’s angstige haarlijn die steeds dieper in de verdediging zakt als gevolg van langdurig weave-gebruik.
Toch blijft zij, blijven wij het rocken ten koste van ons eigen haar.

Waarom?

Tot slot: Black Girls economic power

Hoe ver ben jij bereid te gaan om de huidige economische machtsverhoudingen binnen de black hair industry, te veranderen? Ga jij die extra miles om te onderzoeken of de leverancier waar jij jouw spullen haalt, respect heeft voor jouw gezondheid en uiterlijk? Ben jij bereid te reizen om jouw producten ergens te halen waar jouw being gerespecteerd wordt? Gun jij het je mede sister (of brother) die waarschijnlijk extra duur moet inkopen omdat zij zich begeeft in een onvriendelijke sector?

Een dame uit het publiek vertelde dat zij een bewuste overstap had gemaakt naar locs omdat zij de huidige machthebbers in de black hair industry niet langer wilde sponsoren.

Hoe ver zijn wij bereid te gaan?

Op basis van de docu lijkt de huidige markt wel aan ons te willen verkopen maar duidelijk niet met ons te willen samenwerken. Ben jij bereid om daar verandering in aan te brengen?
Ik ben bereid het te proberen en in dat kader:

@Felicity Jeane van Stroe, de documentairemaakster sprak over een app waarop we Amerikaanse black owned beauty salons kunnen vinden. Ze had het ook over de mogelijkheid om internationaal te gaan met de app door in elk geval Nederlandse black owned shops eraan toe te voegen. Can we make that happen?

Door: Grace Stelk

Insta: @gracestelk

BlackLadiesTalk: Kunst & Cultuur

 

Interessante links:

https://www.youtube.com/watch?v=s_nsaXOWFYw ‘Hair products for Black women contain mix of hazardous ingredients’ BBC d.d. 30 – 4 – 2018

https://www.youtube.com/watch?v=S1DhUWQV_QU Malcolm X – Head in toilet scene

https://www.youtube.com/watch?v=QZ4im5xES5o Bonus link: Angela Bassett – Black Girls Rock speech

https://www.youtube.com/watch?v=1m-4qxz08So – Chris Rock – Good Hair (trailer)