Loverboys

0

Loverboys.

Regelmatig horen wij berichten over meisjes die in handen zijn gevallen van, of juist zijn gered uit de handen van een loverboy. Maar wat is een loverboy en hoe gaat hij te werk, wat voor type meisjes lopen het risico om slachtoffer te worden? Welke signalen duiden op loverboy praktijken? Wat kan je doen wanneer je denkt dat je dochter te maken heeft met een loverboy? Omdat het een groot onderwerp is met veel verschillende aspecten maar ook weer teveel voor een post zullen wij enkele aspecten behandelen, wat hopelijk bij kan dragen aan extra kennis voor ouders zodat zij extra alert kunnen zijn.

Wat is een loverboy en hoe gaat hij te werk? 
Het is een ” knappe” jongen/ man die een meisje de wereld laat zien, hij weet precies wat het meisje wilt…………… 
Schijn bedriegt want hij is eigenlijk niets minder dan een mensenhandelaar, een zware crimineel die geld verdient door meisjes voor hem te laten prostitueren. 
Aanvankelijk geeft hij het meisje heel veel aandacht, zegt lieve woordjes, hij biedt altijd een luisterend oor, geeft adviezen, is altijd bereikbaar voor haar, brengt haar waar zij naar toe moet en haalt haar weer op. Kortom hij laat zien dat hij niets meer wilt dan bij haar zijn en haar te verwennen, want naast al de overweldigende aandacht krijgt het meisje ook mooie en dure cadeaus. 
Door al deze dingen zorgt hij ervoor dat het meisje verliefd op hem wordt. Het lijkt nu of de loverboy verkering heeft met het meisje dat zich van nog geen kwaad bewust is. Het meisje ziet haar familie en vrienden steeds minder omdat zij altijd bij hem is, hij verteld haar immers hoe graag hij bij haar wilt zijn, niet zonder haar kan, etc. Als het meisje boos is op haar ouders of op haar vrienden, dan zal hij haar altijd gelijk geven en aansporen op minder contact met hen. Hij zal met haar naar bed gaan, haar wellicht in haar goede vertrouwen ( het meisje zal ervan uitgaan dat het alleen voor hem bestemd is) naaktfoto’s of videofilmpjes laten maken. Wanneer het meisje volledig afhankelijk van hem is geworden, en los is gemaakt van haar familie en vrienden dan zal zijn gedrag als een blad van een boom omslaan. 
Hij wordt minder lief en de mooie dure cadeaus blijven uit, omdat hij smoesjes zal bedenken dat hij geldgebrek heeft of schulden. Nu komt het moment dat hij het meisje onder druk zal zetten om met anderen naar bed te gaan om te kunnen “helpen”, hij heeft immers toch ook zo veel voor haar gedaan? Hij zal haar zeggen dat ze het niet lang hoeft te doen, dat ze op deze manier werken aan een toekomst samen, etc. Als het meisje weigert zal hij haar chanteren met bijv. de naaktfoto’s / filmpjes te verspreiden, of bedreigt hij haar dat hij haar of haar dierbaren iets aan zal doen. Om de bedreiging extra kracht te geven kan hij haar mishandelen om de angst er goed in te laten komen. In de meeste gevallen zal het meisje aangezet worden om drugs en/ of alcohol te gebruiken om het verkopen van haar lichaam makkelijker te laten verlopen. Wanneer het meisje eenmaal in de prostitutie werkt, wordt zij scherp in de gaten gehouden door de loverboy en bedreigd waar nodig. 
De lieve jongen/ man van het begin is er niet meer, plaatsgenomen heeft iemand die het leven van het meisje tot een ware hel maakt alsof het lijkt dat hij zijn ziel aan de duivel heeft verkocht.

Wat voor type meisjes lopen het risico slachtoffer te worden? 
Een loverboy gaat doelgericht op zoek naar zijn slachtoffers. Met zijn “knappe” verschijning, dure kleding, mooie auto of scooter probeert hij indruk te maken op meisjes in discotheken, kroegen, koffieshop, voor ( de middelbare) school, in de buurt bij opvanghuizen, maar ook via social media. 
Elk meisje kan een slachtoffer worden, vanwege de aandacht en liefde die zij in het begin krijgt. Toch zijn er sommige meisjes die meer risico lopen dan anderen. 
– Meisjes die thuis weinig veiligheid en liefde meemaken zoals, een slechte relatie met hun ouders,vaak geslagen zijn, slachtoffer zijn van seksueel misbruik, verwaarloosd worden, etc. ⁃Meisjes met een licht verstandelijke beperking. 
– Meisjes met een negatief zelfbeeld, die niet goed voor zichzelf durven op komen. 
Deze type meisjes zoeken vaak opvallend naar aandacht en bevestiging. Hierdoor raken zij snel afhankelijk van relatie met een ” knappe” jongen met dure kleding en spullen die alle aandacht van de wereld geeft.

Welke signalen duiden er op dat het vriendje van het meisje een loverboy zou kunnen zijn? 
Het zal in het begin niet altijd even duidelijk zijn of de jongen/ man een loverboy is, maar er zijn wel signalen die erop kunnen; 
– De frequentie van het geven van de dure cadeaus is hoog, hij zal het meisje in een korte tijd veel dure cadeaus geven (meerdere malen in een week, is niet uitzonderlijk). Dure telefoons worden gegeven, kleding, scooter, dure hotelovernachtingen, etc. De alarmbellen mogen gaan rinkelen. 
– Hij is altijd in haar buurt en/ of controleert voortdurend waar het meisje is. Wanneer je hoort dat hij haar altijd naar school brengt, ophaalt, haar steeds opbelt wanneer je met haar bent, etc…dan mag je vraagtekens gaan plaatsen achter de vele controle die hij uitvoert. 
Na het beginstadium; 
– Het meisje verzuimt veel van school om bij haar “vriendje” te kunnen zijn. En haalt ook slechte schoolresultaten. 
⁃ Het meisje zoekt vaak ruzie met haar ouders. 
– Het meisje loopt vaak weg zonder hier een verklaarbare reden voor te hebben. 
– Het meisje vertoont geheimzinnig gedrag. 
– Het meisje gaat zich steeds uitdagender kleden. 
– Het meisje heeft wisselende emoties: Afstandelijkheid, woedeaanvallen, huilbuien worden met elkaar afgewisseld. 
– De vriendenkring van het meisje veranderd. 
Etcetera.

Wat kan je doen, wanneer je denkt dat je dochter in aanraking is met een loverboy? 
– Praat erover met iemand die je vertrouwd. 
– Vraag advies bij de jeugdhulpverlening en politie. Wacht hier niet te lang mee. 
– Maak geen verwijten naar je dochter toe en kraak de loverboy niet af; hiermee voorkom je nog meer afstand. 
– Toon geduld en geef haar de ruimte om te beslissen. 
– Probeer zoveel mogelijk betrokken te zijn en blijf open voor communicatie.

Ondanks de aandacht voor de praktijken van de loverboys, vallen er elk jaar nog te veel meisjes in handen van loverboys. 
Voor ouders is het noodzakelijk hier alert op te blijven en te blijven communiceren met je kind.

Geen reacties

TOC (The Other Calendar)

TOC The Other Calendar begon in 2011 met het idee om de positiviteit te bevorderen van de donkere man in de Randstad. De manier van ...