Intiem portret van de Curaçaose
volkszanger en grootheid Rudy Plaate

vanaf 18 februari te zien op peprfilms.nl

Zanger en componist Rudy Plaate is één van de grootste muzikanten die Curaçao ooit gekend heeft. Meer dan vierhonderd nummers componeerde hij, waarin hij het leven en de schoonheid van zijn geboorte-eiland bezong. In de documentaire Atardi (2020) portretteert filmmaker Selwyn de Wind de muzieklegende en laat hij zien wat Plaate’s muziek voor het eiland betekent. 

Op Curaçao en Aruba zorgde de film voor uitverkochte zalen en is nu eindelijk online in Nederland beschikbaar. Atardi ging eerder in première op IDFA en is vanaf 18 februari online te zien bij de filmtheaters via Pepr.

Atardi
Familie en vrienden vertellen in een chronologisch eerbetoon het verhaal van Plaate’s kleurrijke leven. De documentaire Atardi werd opgenomen gedurende een periode van vijf jaar en volgt de hoogte- en dieptepunten in het leven en werk van muzieklegende Rudy Plaate. Uitgebreid archiefmateriaal wordt gecombineerd met interviews van familie, vrienden en andere muziekkenners. De Wind kreeg volledige toegang tot Plaate en schetst een intiem portret van zijn leven, terwijl hij leert omgaan met dementie.

Zanger en componist Rudy Plaate bracht meer dan 400 nummers uit, waarin hij telkens het leven en de schoonheid van zijn geliefde eiland bezong. De Wind schetst hoe Plaate zijn ondernemersgeest en muzikale gave gebruikt en een lans breekt voor populaire Curaçaose muziek. Plaate schreef en zong zijn nummers in het Papiamentu, iets wat in zijn tijd ongekend was. Zijn unieke, speelse en innovatieve stijl gaven vorm aan de Curaçaose muziek in de tweede helft van de 20ste eeuw. ‘Atardi’ is zijn meest iconische compositie en werd het officieuze volkslied van Curaçao en Aruba.

Almacita di Desolato (1986)
Naast Atardi is er nog een Curaçaose titel te zien op PeprAlmacita di Desolato. Deze film van regisseur Felix de Rooy, inmiddels een klassieker, is een samenwerking met regisseur Norman de Palm. Cinematografie is van Ernest Dickerson, ook wel bekend van Double Play.

Marian Rolle speelt een priesteres die haar magische krachten gebruikt om haar dorp te beschermen. Wanneer ze een boze geest tegenkomt en zwanger raakt, wordt ze verstoten door haar dorpsgenoten. Er volgt een innerlijke reis waarin ze zichzelf probeert te zuiveren en het evenwicht probeert te herstellen.

Samen voor culturele verscheidenheid in film
Pepr wordt ondersteund door partners die het belangrijk vinden dat er meer cultureel verschillende verhalen in film te zien zijn, waaronder Black Achievement Month, vrouwenplatform Black Ladies Talk, filmwebsite Cine.nl en de deelnemende Picl-theaters.

Over Full Color Entertainment
Full Color Entertainment is de eerste distributeur in Nederland die zich sinds haar oprichting in 2015 exclusief richt op diversiteit in het aanbod van films. Naast releases van Afro-Caribische, Afro-Amerikaanse, Zuid-Afrikaanse en Indo-Afrikaanse verhalen heeft Full Color onder meer filmprogrammering verzorgd voor festivals.