Read my world review: Gloria Wekker ‘White Innocence’. Door: Alice Judith

0

Ik ben geboren in Nederland en ik had eigenlijk een zorgeloze en beschermde jeugd. Waarom ik ‘eigenlijk’ schrijf? Omdat, pas toen ik ging nadenken over een aantal ervaringen in mijn jeugd (die ik blijkbaar destijds niet betekenisvol vond) bedacht dat ik nog niet ‘wakker’ genoeg was. Mijn Nederlandse buurmeisje die echt mijn BFF was zei ooit tegen een ander buitenlands meisje: ‘ga terug naar je eigen land….!’. We waren misschien 9 jaar op dat moment? Ik was toen wel wakker genoeg om te vragen…’en ik dan? ‘. ‘Nee, jij ben anders!’. En blijkbaar was ik dus slaperig genoeg om met dat antwoord genoegen te nemen….op dat moment. Een tijdsprong en 37 jaar later ben ik wakker geschud door mijn tolerante Nederland waar ik zoveel van houd. Ik houd nog steeds van Nederland, het is een deel van mij maar ik ben de afgelopen jaren geschrokken van het paradox dat je tegenkomt in de dagelijkse realiteit.

Schrijfster en Emeritus hoogleraar Gloria Wekker onderzoekt in haar boek White Innocence (in het Engels geschreven) juist dit paradox. Waarom ‘ras’ zoveel reactie oproept in Nederland. Witte Nederlanders vinden al snel dat zij ‘niets’ te maken hebben met het koloniale verleden van Nederland zelf. Dat zij niets te maken hebben met andere gewelddadigheden gepleegd in Indonesië of de afvoering van bijna alle Nederlandse Joden in de Tweede Wereldoorlog! We leven in een tijd waarbij Sylvana Simons wordt doodgewenst op facebook, de Zwarte Piet discussie steeds grimmiger wordt en staande gehouden worden door de politie omdat je een kleurtje hebt heel normaal is anno 2017! Het boek is echt een eye opener omdat ik denk dat veel 2e, 3e en 4e generatie niet-Nederlanders toch in een soort bubbel leven als in: ‘dat overkomt mij niet, of mensen die gediscrimineerd worden reageren overgevoelig’…totdat jouw kind of kleinkind (als enige donkere kind op de witte school) tot Zwarte Piet wordt uitgemaakt en jullie de enige zijn die niet mee lachen?

Ik weet dat heel veel mensen de huidige discussie rondom zwart en wit, soms ingewikkeld vinden. De termen: ‘wit privilege’, ‘institutioneel racisme’ en alle onderliggende mechanismen van diepgewortelde en alledaagse vormen van racisme in Nederland zijn niet altijd samen te vatten met woorden als ‘discriminatie’ en ‘uitsluiting’. Gloria Wekker heeft maar haar onderzoek echt een belangrijke bijdrage geleverd aan deze discussie door op een heldere en simpele(re) manier verschillende vormen te beschrijven door dieper in te gaan op de Nederlandse normen en waarden (die ex-Minister President Balkenende ooit introduceerde) en de Nederlandse identiteit. Een ander zeer interessant gegeven uit het boek en onderzoek is dat blijkt dat iedereen zijn of haar mond vol heeft van emancipatie maar dat er eigenlijk in de verschillende beleidsvelden geen plek is voor zwarte vrouwen. Het Nederlands vrouwenemancipatie beleid gaat uit van de witte vrouw……

Het boek is veelomvattend, uitgebreid, een wake up call..oftewel een echte aanrader!!! Chapeau voor Gloria Wekker!

Mede mogelijk gemaakt door: The American Book Company

https://www.abc.nl/ & https://www.boekhandelperdu.nl/

Geen reacties