Representation Matters!

1

De wereld staat in brand. Op veel plekken in de wereld is het onrustig. Oorlogshaarden zijn helaas nog steeds aan de orde van de dag. Ik hou het allemaal gewoon niet meer bij en eerlijk gezegd ben ik al dat strijden wel een beetje zat. Zolang als ik al het nieuws bewust volg is er wel ergens oorlog in meer of minder heftige mate. Een strijd die mij zeker de laatste jaren wel interesseert en die ik zoveel mogelijk wel volg en waar ik zelf ook aan meedoe is de strijd van de representatie zoals ik het noem.

Represenwatte? Representatie wat is het precies?

Dit is wat WikiPedia erover zegt: “Representatie is een term uit de cognitieve psychologie en neurowetenschap, waarmee een code of symbool voor opslag van kennis van de buitenwereld in de hersenen wordt bedoeld”.  Als je hiervan uitgaat wil het in wat minder complexe taal naar mijn idee zeggen, dat wij mensen dingen die wij zien en waar wij mee in aanraking komen opslaan in onze hersenen en er context aan geven. Dat is althans hoe ik representatie zie.

Strijd geeft altijd verandering in een status quo. Bestaande contexten worden ontwricht zodat er uiteindelijk nieuwe context kan ontstaan. Wat er nu aan de hand is, is dat wereldwijd de status quo heerst, dat wat wit is, beter of superieur is aan wat gekleurd is. Jaren en jaren heeft er een systeem kunnen bestaan waarin dit min of meer gold. Het gekleurde deel van de mensen op deze aardbol leek er een soort van genoegen mee te nemen. De afgelopen jaren zien wij echter dat dit aan het veranderen is.

Wit is niet zomaar meer de norm en de gekleurde mens staat steeds vaker voor hun referentie kaders en contexten, want die zijn wel degelijk anders.

En daarom zeg ik; representation matters, representatie doet ertoe! Het menselijk brein vormt beelden en legt relaties naar aanleiding van wat zij ziet en mee in aanraking komt. Als een verandering wenselijk is, is het dus belangrijk dat de people of color zichzelf meer laten zien en staan voor waar zij in geloven. Positieve rolmodellen, inzage in leef en denk patronen en referentiekaders.

Breng de gekleurde jeugd en ook het witte deel van de wereldbevolking in aanraking met wat er leeft binnen het gekleurde deel. Laat zien dat er zich onder dat overgrote deel van de wereldbevolking artsen, piloten, advocaten, apothekers, professoren en meer bevinden. Laat je stem horen en je gezicht zien.

Hiermee wordt bereikt dat wellicht langzaam, maar zeker het beeld, dat er over het algemeen heerst, van het gekleurde deel van de wereldbevolking positief veranderd. Dit geeft de jeugd houvast, kaders en richting en werkt balans en een betere verdeling van de rijkdommen van de wereld in de hand.

Representation matters; let’s contribute!

Ruth Sinkeler is Owner bij CLIP Training & Consultancy en founder van Inspiring ladies of Color Speaking events. Zij is woonachtig in Paramaribo, Suriname van waaruit zij zowel binnen Suriname als internationaal, offline en online als business leadership expert, trainer, consultant, schrijver en motivational speaker werkzaam is. 

 


Hartelijke groet, Kind regards

 

Ruth Sinkeler

ruth@clipcoaching.nl

 

www.clipcoaching.nl

 

+597-8930743

Skype: Ruths020

Twitter: CLIPcoach

Facebook: www.facebook.com/CLIPcoaching

Auteur van de boeken Sexy Leiderschap en Happy ondernemers zijn Succesvoller

 

Ruth is een ervaren TEDx spreker, trainer en is te boeken voor lezingen, masterclasses en workshops via de website.

1 comment

  1. Mavis 28 november, 2016 at 16:10 Beantwoorden

    Dat is wat er aangekaart moet worden dat het gekleurde deel ook sterk gerepresenteert word in “role models” en de gehele jeugd wit en gekleurd bewsut maken dat het anders is dan wat er tot nu toe naar buiten is gebracht!

Plaats een nieuw bericht