Sabi Suriname

Mirjam (30 jaar) en haar zoontje Christoph (4 jaar) bezoeken regelmatig musea. Voor Black Ladies Talk bezochten zij (@dekleineontdekker) de tentoonstelling ‘Sabi Suriname’ in het Tropenmuseum Junior. In deze blog vertelt zij je wat je kunt verwachten.

Het is zaterdagochtend en de herfstvakantie is net begonnen. Wij besluiten om Anay (mijn 5-jarige peetzoon) op te halen voordat wij naar het Tropenmuseum gaan. Onderweg naar het museum vertel ik over de tentoonstelling Sabi Suriname. De stemming zit er al meteen in want Anay vertelt met trots dat hij Surinaams/Tobagonian is én al in Suriname is geweest. Met zijn drietjes lopen wij naar het Tropenmuseum Junior, dit is het oudste kindermuseum van Nederland. Het is een museum over mensen, wereldculturen en objecten, zo las ik op de website. Met de tentoonstelling Sabi Suriname wordt er aandacht geschonken aan de geschiedenis van Suriname en Nederland, die voor een gedeelte onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. De tentoonstelling bestaat uit een Juniortour voor kinderen van 6-13 jaar en een familietour. Omdat de familietour zich richt op alle leeftijden, besloot ik naar de familietour te gaan.

Bij de ingang worden we enthousiast begroet door Vicky, een (museum) mati. Hij gaf ons een rondleiding en vertelde dat hij en zijn collega’s te herkennen zijn aan de zwarte t-shirts met mati op de achterkant. Handig! ‘Kennen jullie Harvey al?’, vraagt hij. Nee, wordt er zachtjes geroepen.

Harvey is het neefje van oom Kenneth en die werkt in het Surinamedepot van het Tropenmuseum. Zo nu en dan bezoekt Harvey zijn oom in het depot. Zo dwaalde hij na sluitingstijd rond tot hij iets groots ontdekte. De opdracht was helder. Wij moesten ontdekken wat die bijzondere ontdekking van Harvey is. Dat is ons natuurlijk op het lijf geroepen, vol enthousiasme stappen wij de lift in en reisden wij de wereld af tot we Suriname bereikten. Eenmaal uit de lift waren bevonden wij ons in het depot. Het staat vol met voorwerpen en één van die voorwerpen was een boei. Wij leerden dat de Afrikaanse kinderen (even oud als de aanwezige kinderen) bij aankomst in Suriname een boei om hun enkel kregen. De bezoekers die zich sterk genoeg waanden mochten proberen de boei op te tillen. Hoewel het niemand lukte was de boodschap helder en liet dit meteen een diepe indruk achter.

Het depot

Eenmaal het depot opengebroken te hebben bevonden wij ons in Suriname. Twee anderen mati’s verwelkomden ons met een lied! Na een korte introductie kregen wij koptelefoons op, luisterden wij naar de audio terwijl wij de koloniale geschiedenis tussen Nederland en Suriname in de vorm van zandanimatie op de grond zagen verschijnen. In-druk-wekkend!

Koloniale geschiedenis

Tijdens de audiotour hebben wij geleerd dat provincie Zeeland een handel begonnen in het vruchtbare Zuid-Amerikaanse land. De Afrikanen werden tot slaaf gemaakt en vervoerd naar een onbekend land. Eenmaal aangekomen in Suriname werden de mannen voor 300 gulden verkocht en vrouwen/kinderen voor 250 gulden. Zo begon in 1667 de trans-Atlantische slavernij. De slaven moesten onmenselijk hard werken op de suiker- cacao en koffieplantages. Anderen vochten voor hun vrijheid en ontvluchtten de slavernij door de bossen van Suriname in te gaan. In 1863 werd de slavenketting gebroken (Keti Koti) maar de plantages bleven bestaan en de contractarbeiders (afkomstig uit India, China en Indonesië) moesten nog 10 jaar onbetaald en onder slechte omstandigheden doorwerken.

Proberi

Nu wij de geschiedenis hebben opgehaald, waren wij klaargestoomd voor een proberi. Dit zijn workshops die je (on)begeleid kunt doen. De tentoonstelling is in verschillende ruimten ingedeeld. Anay en Christoph spotten meteen een boot in busi kondre, met zijn drieën stappen wij erin en luisteren wij naar het verhaal van generaal Mooi Taki. Wij weten precies welke proberi we moeten doen, doordat je bij aanvang een ledenpas krijgt met een gekleurd koord. Omdat Christoph en Anay 4 en 5 jaar zijn dragen zij een groen koord en volgen wij alle proberi’s in de groene kleur. ‘Tante Mirjam! Kijk een groen blikje Fernandes’, hoorde ik Anay roepen. De jongens stormden erop af en tikten zoals gezegd 3 keer op het blikje. Anansi begon ineens te spreken, wat maakte dit een diepe indruk. Het was duidelijk, de kleine ontdekkers willen muziek maken en feest vieren, dus gingen wij naar studio dansi en dansten wij op de gekleurde sterren om de swingende muziek te horen. Wij zijn na een leerzame dag vol verhalen van onder andere Boni en Anton de Kom voldaan naar huis gegaan.

Sabi Suriname is een tentoonstelling waar je met je gezin geweest moet zijn! De tentoonstelling geeft op een interactieve wijze de koloniale geschiedenis tussen Nederland en Suriname weer. Wil je Sabi Suriname ook bezoeken?

Kaart kopen: https://www.tropenmuseum.nl/nl/tickets-sabi-suriname

Reserveer in verband met de drukte een tijdslot (ook met een museumkaart). Dit doe je via de website van het museum onder het kopje ‘zien en doen’. De link hiernaar is:

https://www.tropenmuseum.nl/nl/zien-en-doen

Bij vragen of een kopje koffie om gedachten uit te wisselen kun je mij bereiken via:

E-mail: mirjam.aasgedon@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/kleineontdekker/

Instagram: https://www.instagram.com/dekleineontdekker/