Vleesbomen, deze bomen wil je echt geen water geven.

0

De eerste keer dat ik van vleesbomen hoorde, was eind jaren negentig. Mijn tante vertelde dat ze er onwijs last van had. Ik had gelijk een beeld voor mij, dat er een soort boom in de baarmoeder groeide. Ik heb haar destijds geen vragen gesteld wat vleesbomen precies zijn, want je gaat niet zomaar allerlei persoonlijke vragen stellen. Dit is best jammer want dit soort informatie hoor je als jonge vrouw vaak niet op school of van jouw familie.

Ik heb als vrouw jarenlang last gehad van een zware ongesteldheid. Soms was het zo erg, dan voelde ik mij net een oude vrouw. Ik kon ook heel weinig hebben, want het deed pijn. Tijdens mijn zwangerschap ontdekte ik dat ik ook last van vleesbomen had. De gynaecoloog stelde mij wel gerust doordat mijn vleesboom niet zorgwekkend is, maar het kan wel de bevalling bemoeilijken of leiden tot een miskraam. Toen ben ik allerlei vragen over vleesbomen aan de vrouwen in mijn familie gaan stellen. De vrouwen binnen de familie, vooral de oude generatie, wisten het allemaal omdat of zij ook vleesbomen hebben of iemand kennen die vleesbomen heeft. Dit is eigenlijk zorgwekkend omdat het hebben van vleesbomen twee tot drie keer zoveel voorkomt bij donkere vrouwen (vrouwen met roots uit de Afrikaanse diaspora) dan bij vrouwen met een andere achtergrond. Daarom vind ik het belangrijk om dit met jou te delen, zodat je dit weer kan delen met de meiden en vrouwen in jouw omgeving.  

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen zijn goedaardige verdikkingen die in de baarmoeder groeien. Ze worden soms ook myomen, baarmoedermyomen of fibromen genoemd. De ene vrouw heeft een vleesboom ter grootte van een knikker en de andere vrouw heeft een vleesboom ter grootte van een basketbal. Vleesbomen kunnen overmatig bloedverlies, zware rugpijn en onderbuikpijn veroorzaken. Indien je twijfelt, raad ik je met klem aan om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je ook doorverwijzen naar een gynaecoloog of een vrouwenkliniek.

Waarom is de kans op vleesbomen bij vrouwen uit de Afrikaanse diaspora zo hoog?

De oorzaak van het krijgen van vleesbomen is onbekend. In Amerika zijn er wel onderzoeken geweest waardoor is ontdekt dat bepaalde factoren bijdragen aan het feit dat vrouwen met roots in de Afrikaanse diaspora een grotere kans lopen dan vrouwen met een andere achtergrond. De factoren benoem ik hieronder.

De relaxer
Dit stukje is beangstigend omdat ondanks de natural hair movement, er nog steeds vrouwen zijn die dit product gebruiken. Wetenschappers hebben een onderzoek gedaan op meer dan 23.000 Afrikaans-Amerikaanse vrouwen. Hieruit bleek dat vrouwen die hun haar hadden gerelaxed meer kans liepen op het ontwikkelen van vleesbomen.

Mocht je meer willen weten over haar, kijk dan naar dit fragment van Chris Rock – Good Hair over relaxer.

Het zit in de familie
Heeft jouw moeder vleesbomen, dan heb je drie keer zoveel kans dat jij ook vleesbomen gaat krijgen. Vraag dit na in de familie en wacht niet tot dat het te laat is.

Gezondheid

Jouw lifestyle speelt een belangrijke rol bij vleesbomen. Heb je last van overgewicht? Dan is de kans groter dat je vleesbomen krijgt. Daarom is het van belang om goed te kijken naar jouw lifestyle. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden.

Vivian Acquah is de gecertificeerde voedingsdeskundige die rekening houdt met de Healthy & Sexy lifestyle en de eetcultuur van haar klanten.

Bovenstaande informatie dient niet te worden opgevat als het verstrekken van specifieke medische adviezen, maar om de lezers informatie te bieden om hun gezondheid beter te begrijpen. Het is niet bedoeld om een alternatief voor professionele behandeling te geven of om de diensten van een arts te vervangen.

Geen reacties

Read My World 2017

Het internationale literatuurfestival Read My World staat dit jaar in het teken van Black USA. Van 12 tot en met 14 oktober worden literaire werken ...