Dat vraag ik mij af wanneer ik de vraag krijg waarom er betaald moet worden in Black Ladies Talk om te adverteren. Laatst zei iemand dat het onethisch is dat ik geld vraag want ik moet de ondernemers in de gemeenschap gewoon supporten.

Dat ik al bijna 5 jaar samen met 11 vrijwilligers dagelijks de groep beheer wat dag en nacht doorgaat en dat velen als een vanzelfsprekendheid zien dat doet er niet toe.

Want voor een deel vraag ik geld. Hoe durf ik geld te vragen? Waar haal ik dat lef vandaan met mijn onetisch gedrag. (Ja dat zei ze)

Kan ik hiervan leven? Nee mag ik hiervan leven…? Dat is onethisch Anita! Ik zal je geruststellen; maandelijks kan ik er een kartonnen doos van betalen. Wel een luxe.

“Oh ja en wat ga je met dat geld doen?!”

Ook dat wilde ze weten…

Wat ik zou willen is dat ik nog veel meer verdien aan Black Ladies Talk met deze dienst. Dan kan ik verder investeren.

Want dat is wat ik met het geld doe. Proberen er meer geld van te maken. Ook kan ik daarmee stagiaires aannemen  en ze een kans bieden te slagen. Misschien zelfs iemand in dienst nemen die ik een salaris naar niveau kan betalen. Of is dat ook onethisch?

Wat ik wil zeggen is dat ik verder wil

komen, gebruik wil maken van hetgeen mijn voorouders voor hebben gestreden en daarbij iets wil creëren voor de toekomstige generaties.

Daarbij heb ik vertrouwen nodig, dat ik iets goed doe met het geld wat ik verdien …. blijkbaar. Want als dat niet zo is dan ben ik dat geld niet waard. Of bepaal ik zelf wat ik met het verdiende geld doe?

Waarom stel ik deze vraag?! Het is een gekke vraag en niet aan een ander om te bepalen wat iemand met z’n geld doet. Dat is vrijheid. Daar is niets onetisch aan. Dus iedere keer dat ik die vraag krijg voel ik me stukje vrijheid afgepakt worden. Waar staan we dan wanneer we dit soort vragen aan elkaar stellen?

Stel je deze vraag ook wanneer je een huis koopt en je hypotheek aflost? Of wanneer je schoenen gaat kopen, stel je deze vraag dan aan de eigenaar?! Beste Foodlocker wat doe je met die €99,-? Beste Dirk wat doe je met die 67,54?

Dus waar staan we? Ik heb het antwoord niet maar  ik hoor graag jullie gedachten hierover! Dan weten we ook welke weg we nog te gaan hebben.